Procesi i plakjes në fytyrë

h

Stigmat e moshës përkthehen me: relaksim të strukturave anatomike, rrudha, atrofi. Prania e këtyre stigmave të shoqëruara ose me mbizotërimin e njërës prej tyre shkakton shfaqjen e një fytyre të plakur, pa shkëlqim, me hije, me relieve të sheshtë dhe zbritës.

 

Procesi i plakjes në nivelin e fytyrës zhvillohet në 2 rrafshe:

  • plakje e programuar gjenetikisht = kronoderma 
  • plakje e rënduar = helioderma

 

Faktorët rëndues përfaqësohen nga dielli, duhani, alkooli, ndryshimet hormonale, higjiena e ushqimit, sëmundjet kronike, disa trajtime medikamentoze.

 

Procesi i kronodermës përfshin të gjitha planet anatomike – kockat, muskujt, indin nënlëkuror dhe lëkurën – dhe përfshin instalimin progresiv dhe të pashmangshëm të stigmatave të procesit të plakjes.

 

Relaksimi ndodh nëpërmjet humbjes së elasticitetit dhe uljes së tonit dhe tensionit të lëkurës, muskujve dhe strukturave aponeurotike.

 

Rrudhat e thella – për shembull buza e sipërme – përcaktohen nga atrofia e muskujve dhe ndryshimet e brendshme të lëkurës. Atrofia është rezultat i zvogëlimit të vëllimit të strukturave të ndryshme anatomike: yndyrës, muskujve.

 

Të gjitha këto ndryshime të pakthyeshme përfitojnë plotësisht nga arsenali i kirurgjisë estetike invazive (operacioneve) dhe joinvazive (toksina botulinike, mbushësit, korrigjimet e përhershme me yndyrë) me synim zbutjen/reduktimin e tyre.

 

Helioderma prek kryesisht dermën sipërfaqësore, duke shkaktuar shfaqjen e rrudhave sipërfaqësore përmes atrofisë dermo-epidermale dhe përmes ndryshimit të fibrave elastike në strukturën e lëkurës, pasojat më të rënda të të cilave janë ekspozimi në diell dhe pirja e duhanit.

 

Është procesi në të cilin mund të ndërhysh lehtësisht dhe me rezultate të mira afatgjatë me mjete të thjeshta të disponueshme për këdo: kremra mbrojtës me SPF>15, kremra dhe maska hidratuese, trajtime të rregullta kozmetike, pa abuzuar me duhan, alkool, një dietë të pasur me. frutat dhe perimet.